Contactlenzen

Beter zien met contactlenzenJe hebt de opticien bezocht en deze heeft je ogen gemeten en hier is uitgekomen dat je een sterkte nodig hebt om de wereld weer een stukje duidelijker te zien. Uit een oogmeting kan blijken dat je een plus of min sterkte of een cilinder nodig hebt. Met al deze correcties is het de bedoeling dat het brandpunt welke zonder correctie naast het netvlies ligt, weer op het netvlies terecht komt.

Je kunt je ogen corrigeren met een bril of contactlenzen of je kunt je ogen zelfs laten laseren (hogere sterktes) om alles weer scherp te zien. Omdat veel mensen een bril niet mooi vinden en hun ogen niet willen of kunnen laten laseren is er een uitkomst om voor lenzen te kiezen.

De meest verkochte lenzen zijn wel de zachte lenzen, harde lenzen zijn minder verkocht, vaak zie je dat deze worden aangemeten bij hogere sterktes. Bovendien zitten zachte lenzen vaak ook beter, dit komt omdat ze zachter zijn en een dunnere rand hebben, zeker als je kiest voor daglenzen want deze zijn vaak flinterdun want ze hoeven ook maar een dag mee te gaan.

Overweeg je om daglenzen te gaan dragen dan kies je meteen ook voor de meest schone manier van lenzen dragen. Dit komt omdat alle daglenzen per stuk zitten verpakt in een lenshoudertje gebufferd met lenzenvloeistof. Je pakt gewoon ieder morgen als je opstaat een nieuw paar daglenzen, je draagt ze een dag en voordat je naar bed gaat gooi je ze gewoon weg, hoe makkelijk is dat. Hiermee is het dragen van daglenzen ook wel meteen de duurste vorm van lenzen dragen, maar daar in tegen is dit wel de meest hygiënisch manier van lenzen dragen.

Je kunt echter ook kiezen voor weeklenzen van Acuvue. Deze lenzen kun je maximaal 2 weken dragen voordat je ze dient te vervangen. Je kunt ze in sommige gevallen ook 24 uur per dag dragen, maar dan dien je ze om de week te vervangen. Wil je de Acuvue weeklenzen voor 1 week continue dragen dan zal je dit wel eerst moeten bespreken met een opticien of lensspecialist en deze kan je vertellen of je ogen daar voor geschikt zijn.

Kies je voor maandlenzen dan kies je voor de meest verkochte lenzen ter wereld, want de meest mensen dragen maandlenzen. Er zijn zowel sferische, multifocale als torische maandlenzen te krijgen, dus voor bijna iedereen is er wel een geschikte lens te krijgen.

Kies voor kleurlenzenWil je echt iets aan je uiterlijk veranderen dan kun je ook nog voor kleurlenzen kiezen. Je kunt kleurlenzen vaak in een sferische sterkte van plus of min bestellen. Ben je niet op zoek naar kleurlenzen op sterkte dan kun je ook de kleur van je ogen veranderen door te kiezen voor kleurlenzen zonder sterkte. De meest voorkomende en bestelde gekleurde lenzen zijn verkrijgbaar in de kleuren blauw, bruin, groen of grijs. Vaak zie je dat de kleurlenzen van tegenwoordig een kleurenprint bevatten en ook geschikt zijn voor personen met donkere ogen.

Eigenlijk kun je met lenzen heel veel sterktes corrigeren, zelfs als je leesproblemen hebt, want dan kun je voor multifocale lenzen kiezen en deze zijn te bestellen als daglenzen, weeklenzen en maandlenzen.

Kies je voor lenzen dan dien je ze echter wel goed te onderhouden middels bijvoorbeeld een all in one lenzenvloeistof. Met een all in one lenzenvloeistof kun je niet alleen je lenzen bevochtigen en bewaren, maar met deze lenzenvloeistof kun je ook je lenzen reinigen en desinfecteren. Je lenzen goed onderhouden is wel van belang om goed zicht te behouden en bacteriën geen kans te geven, want je wil natuurlijk geen vervelende oogontsteking oplopen.

Het advies als je aan lenzen wil beginnen is wel dat je je laat adviseren door een deskundige op dit gebied en niet zelf gaat experimenteren.